امروز سه شنبه  28 فروردين 1403
غربالگری پستان

غربالگری سرطان سینه

پیشگیری یک قدم جلوتر از درمان در سرطان پستان

خطر ابتلا به سرطان پستان در طی دوره عمر (از تولد تامرگ) حدود 12 درصد از جامعه زنان را شامل میشود که با افزایش سن خصوصا در زنان بالاتر از 50 سال این ریسک کمتر میشود.

سرطان در قسمتهای مختلفی از پستان با علائم و عوارض مخصوص به خود ظاهر میشود اما شایع ترین نوع سرطان در پستان که 80 درصد سرطان را تشکیل میدهد ناشی از تومورهایی در سیستم مجرا و بافت های اطراف در پستان میباشد که غالبا بصورت یک توده سفت و نامنظم در پستان دیده میشود.

کانسر(سرطان) پستان میتواند از طریق ژنتیک به ارث برسد اما مطالعات نشان داده  در افراد فعال از نظر جسمی ،30-25 درصد کاهش خط ابتلا به سرطان وجود دارد. میزان مطلوب ورزش 60-30 دقیق در روز، شیردهی و مدیریت استرس از عوامل محافظت کننده در مقابل سرطان پستان میباشند.

مرحله بندی رشد سرطان پستان

در معاینه فیزیکی اندازه توده،تعداد غدد لنفاوی درگیر و گسترش آن به سایر قسمت های بدن از مهم ترین عوامل برای تعیین گزینه های درمانی و پیش آگاهی هستند درجه بندی سرطان سینه از طریق رادیوگرافی، سی تی اسکن، MRI و سایر آزمایش های خونی (تومورمارکرها) قابل تشخیص ودرجه بندی میباشند.

درمان:

هدف اصلی درمان کنترل سرطان در موضع است.

انتخاب درمانهای جراحی به طریق خارج کردن تمام بافت و یا قسمتی از بافت پستان به عهده پزشک جراح میباشد که پس از انجام بیوپسی انجام میپذیرد.

خودمراقبتی:

  • کاهش استرس در بهبود زخم جراحی کمک کننده است،نگرانی از دست دادن جذابیت جنسی ،غیبت از کار،مقابله با آینده نا مطمئن و نگرانی در مورد عدم توانایی مراقبت از خود و خانواده و سوالات و نگرانی های بیماران پس از جراحی در اکثر بیماران مشهود است.
  • تقویت توانایی تصمیم گیری:بیمار پس از عمل جراحی ممکن است در مقابل گزینه های درمانی نگه دارنده مثل رادیوتراپی و یا شیمی درمانی قدرت تصمیم گیری نداشته باشد،پاسخ به سوالات او در زمینه تمرکز برای تصمیم گیری با کمک تیم درمان و پرستار و خانواده او انجام میشود.
  • تسکین درد و ناراحتی:به دنبال جراحی یا انجام بیوپسی درد گزینه ایی نگران کننده برای بیماران است اما استفاده از مسکن ساده (استامینوفن) به کاهش درد کمک موثری میکند.
  • به بیماران توصیه میشود از دست و بازو نزدیک به محل عمل تا مدتی (4-6 هفته) فعالیت کمتری انتظار داشته باشند برای برداشتن اشیاء،گرفتن فشارخون و... از دست سالم استفاده شود.
  • خطرعفونت: عفونت در این نوع عمل جراحی نادر است اما در بیماران با دیابت کنترل نشده ،اختلال ایمنی ریسک کمی از عفونت وجود دارد.مراقبت از درن و زخم محل جراحی توسط پزشک معالج و پرستار انجام میشود.
  • درمان های نگه دارنده مثل پرتودرمانی و یا شیمی درمانی معمولا 6 هفته بعد از جراحی پیش بینی میشوند و آموزش های مرتیط با آنها در موقع درمان ارائه میشود.

 

احتمال خطر ابتلا به سرطان پستان در مردان یک در هزار است و شناسایی زودهنگام به دلیل اینکه این بیماری در مردان نادر است، رایج نیست و درمان معمولا شامل ماستکتومی کامل میباشد.